I Sverige och resten av västvärlden slänger vi enorma mängder mat – inte för att den nödvändigtvis är något fel på maten, utan för att den hinner bli dålig innan vi hinner äta upp den. Men det finns sätt att handla smart.
Enligt en rapport från 2016 skriver naturvårdsverket att vi slänger över 1,3 miljon ton mat i Sverige. Det motsvarar 129 kg matavfall per person. Vi slänger mat i alla led. I produktionen, hos grossisten, leverantören, butiken, restaurangen och storkök och hemma i hushållet.
Nästan en miljon matavfall kommer från hemmet, och det är ungefär 97 kilo mat per person och år eller ett kilo matavfall varje dag hos en familj på fyra.
Handla smart
Ett sätt att undvika att maten hamnar i soporna är att planera matsedeln en vecka i förväg. Och innan man åker iväg för att storhandla, är det bra att titta vad du redan har i ditt skafferi, och på det sättet undviker du handla det du redan har hemma.
Sen är butikerna duktiga på att använda olika lockpriser, såsom köp ”två och få det tredje på köpet”. Men risken är att du handlar hem mat som du inte hinner äta upp. Undvik att storhandla grönsaker för en hel vecka, det räcker med att handla lite åt gången och det som går åt de närmaste dagarna.
Håll koll på temperaturen
Livsmedelsverket har tagit fram förvaringstemperaturer för mat. En bra temperatur i kylskåpet är +4-5 °C. Temperatur kan variera på olika platser i kylen, så kolla hur mycket temperaturen skiljer sig på hyllplan och lådor.
Förvara grönsaker i rätt temperatur
Grönsaker trivs i olika temperaturer. En del trivs bäst i svalt och mörkt, medan andra i rumstemperatur. Till exempel blir tomat, gurka och sallad dålig snabbast.
Tomat: Den smakar godast om den får stå i rumstemperatur. När den är mogen, och om du inte hinner äta upp den, kan du lägga den i kylen, och förlänga hållbarheten lite.
Gurka: Förvara den svalt och i 12-15 °C. Den håller sig längst om den får stå mörkt i svalen.
Sallad: Förvara både blad och huvuden i 0-2 °C och i en luftig plastpåse eller papperspåse. Har salladen förlorat sin spänst så kan några timmar i isvatten får den att kvickna till. Om salladen kommer i kruka kan den stå kvar i den för att utöka hållbarheten. Isbergssallad och rosésallad är de tåligaste sorterna och håller i upp till en vecka.
Anna Löfgren Adén, miljöutvecklare i Härryda kommun, arbetar sedan några år med att minska matsvinnet vid kommunens måltidsservice. Här ger hon tre tips på vad du kan göra med resterna hemma:
- När du har använt upp alla blad på den färska örten du köpt i kruka, kan du skära av stammarna så nära krukan som möjligt. Mixa stammarna med grovsalt i matberedaren så får du ett vackert grönt örtsalt att använda. Blanda gärna olika sorters örter. Låt torka på en plåt i rumstemperatur 1-2 dygn innan du förvarar det i burkar.
- Du kan piffa upp olika kött- och vegetariska grytor med lite tomater, kryddor och rivna ostskalkar. Sedan kan du använda den till fyllning i antingen crêpes, tortillarullar eller cannellonis.
- Nästa gång du bakar kan du använda torkat gammalt bröd, och riva det. Byt sedan ut en tredjedel av mjölet med rivebrödet.
Text och bild: Anne Hakosalo
Matsvinn och matavfall
- Till matsvinn räknar man mat som vi människor inte äter upp.
- I matavfall inkluderar man både oundvikliga svinn som skal och kaffesump och onödiga svinn som matrester och oöppnade förpackningar.
- Till produktionssvinn räknar man växter eller växtdelar efter skörd och animaliska produkter efter slakt eller fångst.
Källa: Naturvårdsverket